چرا نباید سبوس از تولید آرد گندم حذف شود؟
باتوجه به اینکه الگوی مصرف درکشور ما برپایه غلات به ویژه نان بنا شده است، نان بیشترین میزان مصرف را در بین مردم داشته و سلامت نان مصرفی از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
یک دانه گندم یا جو از سه قسمت اصلی تشکيل شده است. سبوس، آندوسپرم و جوانه، که سبوس خارجي ترين لايه دانه است. سبوس پوسته نازکی است که زیر پوسته بعضی غالت مثل گندم و جو قرار گرفته است. بخش اعظم
مواد مغذی دانه در سبوس نهفته شده و از غنیترین فیبرهای گیاهی است.
استفاده ازآرد گندم کامل گندم، جوی دوسر و جو در راستای تولید انواع نان های گندم کامل که خود حاوی سبوس، آندوسپرم و جوانه گندم است بطور فوق العاده ای برارزش تغذیه ای نان می افزاید.
نان و غلات کامل منبع خوب فیبر، لیگنانها و ترکیبات فنولی میباشند که نقش مهمی در کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی، فشارخون، دیابت و انواع سرطان ها دارد.
سبوس گندم منبع غنی فیبر، مواد معدنی، ویتامین ب6، تیامین، فولات، ویتامینای و برخی فیتوکمیکال ها به ویژه منابع فنولیک میباشد دریافت بالای فیبر غذایی خطر پیشرفت بیماریهای زیر را کاهش می دهد.
دریافت غلات کامل از قبیل نان سبوسدار در افراد مبتلا به بیماریهای عروق کرونر قلبی،CHD ، سکته، پرفشاری خون، دیابت، چاقی، اختلالات گوارشی سبب بهبود غلظت های سرمی لیپید، کاهش فشار خون، بهبود کنترل قند خون در دیابتی ها، کمک به عمل دفع، کمک به کاهش وزن گردیده شده است.
مطالعات انجام شده نشان می دهند که افزایش متوسط فیبر دریافتی با کاهش محسوس در قند خون و انسولین ناشتا و افزایش حساسیت به انسولین در غیر دیابتی ها همراه است. همچنین افزايش دريافت فيبر در يک وعده ، موجب کاهش مصرف غذا در همان وعده و وعده بعدي مي شود مصرف بالای فیبر ، خطر وزن گیری یا پیشرفت چاقی را 30% کاهش می دهد همچنین دریافت بالای فیبر باعث کاهش بروز سرطان کولون می شود فيبر غذايي به بهبود يبوست از طریق افزايش حجم مدفوع، نگهداري آب و افزايش سرعت انتقال همگي به بهبود يبوست کمک مي کنند.
با توجه به اینکه غذای غالب مردم، نان و فرآورده های آردی است و بخش عمده ای از نیازهاي انرژي و پروتئين بدن را تامين مي کند، دانستن بهترين نوع نان و خواص نان سبوس دار اهميت فراوان دارد.
خواص کلی نان گندم کامل طهورا:
• کمک به حفظ وزن طبیعی بدن و جلوگیری از چاقی بیشازحد به علت کاهش سرعت خروج مواد غذایی از سیستم گوارشی بدن
• کاهش ابتلا به دیابت نوع دو از طریق کاهش جذب قند و دفع آن از سیستم گوارشی بدن
• حذف جوششیرین از چرخه تولید بهعنوان عامل اصلی کاهش آهن، منیزیم و کلسیم در بدن
• حذف بلانکیت از چرخه تولید به علت غیرفعال کردن هورمونهای بدن از قبیل انسولین و از بین بردن پرزهای معده
• عدم استفاده از آردهای غنیشده با اسیدفولیک به علت یکسان نبودن نیاز جسمی در زنان و مردان (تجمع فولات در بدن عامل تضعیف کننده سیستم ایمنی محسوب می گردد)
• تأمین نیاز روزانه به آهن طبیعی از طریق مصرف نان سبوسدار
• کمک به تنظیم کار رودهها و دفع مناسب مدفوع از سیستم گوارشی عوامل اصلی رفع یبوست
• ارتقاء سلامت چشم به علت غنی بودن سبوس از نیاسین (رشد بینایی در کودکان)
• کامل ترین ماده غذایی از نظر مواد معدنی و ویتامین های گروه B
• جلوگیری از بیات شدن سریع نان
شرح بیشتر خواص نان گندم کامل:
• مصرف نان سبوس دار برای سلامت چشم ها مفید بوده، وجود ویتامین های روی و نياسين در سبوس مي تواند به افزايش سلامت عمومي چشم کمک کند. همچنين باعث کاهش ريسک بيماري دژنراسيون ماکولا ناشي از سن كه علت اصلي از بين رفتن بينايي در افراد بالاي ۶۰ سال است، مي شود.
• یکی از فواید مصرف نان سبوس دار کمک به کاهش وزن است. سبوس موجود در نان باعـث احساس سـیری بلند مدت و کاهش سرعت خروج غذا از بدن مصرف کننده می گردد. غلات سبوس دار بیشتر از غلات سبوس گیری شده در دستگاه گوارش می مانند و آب به خود می گیرند و احساس سيري بيشتري به فرد مي دهند. بنابراين کساني که قصد کاهش وزن سالم را دارند مي توانند با مصرف نان سبوس دار در رژيم غذايي به هدف خود برسند.
• مصرف نان سبوس دار به عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده برای درمان بیماری هایی نظیر ورم معده و روده مفيد است. از خواص گندم سبوس دار درمان پوليپ هاي موجود در کولون يا روده ميباشد.
• از خواص نان سبوس دار و فواید مصرف آن کاهش جذب کلسترول خون است که باعث کاهش چربی خون شده و بطور غیر مستقيم از بروز بيماري هاي قلبي و عروقي پيشگيري ميکند و موجب مهار سكته هاي قلبي ميگردد.
• مصرف نان سبوس دار برای بیماران مبتلا به دیابت نوع۲ مفید بوده، مصرف سبوس جذب قند را کاهش داده و در نتیجه زمینه ابتلا به ديابت را کاهش مي دهد.
• نان سبوس دار سرشار از آهن، اسیـد فولیک، املاح و ویتامین های ضروری براي رشـد بدن است. تحقيقات نشان داده يکي از مهم ترين خواص نان سبوس دار براي کودکان كمك به بهبود رشد، افزايش هوش و رفتار خوب در كودكان است.
• علت اینکه نان سبوس دار مورد عـلاقه افرادی است که کار فکـری می کنند این است که نان سبوس دار دارای ويتامين۲ B و نياسين مي باشد. اين ويتامين ها باعث تمركز و دقت عمل شده و شادابي و خوشحالي را در انسان به وجود مي آورند.
• نان سـبوس دار دارای منیـزیم است که باعث تقویت ماهیچه های روده مي شود و از دردهاي عضلاني جلوگيري مي کند.
• نان سبوس دار سرشار از سیلیس بوده، مصرف آن موجب استحکام و افزایش سلامت استخوان ها و دندان ها می گردد.
• سبوس مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود. جلوگیري از يبوست نيز از بروز هموروئيد، التهاب ديورتيکول (کيسه اي مدور به اشکال و اندازه هاي مختـلف است که در جـدار داخـلي روده ايـجـاد مي شود)، سرطان کولون، شقاق، فيستول و عفونت هاي دستگاه گوارش (که غالباً در ميان افراد مسن مشاهده مي گردد) پيشگيري مي كند.