چند سالی می شود که خانوارهای زیادی اواسط پاییز منتظر برنج خوش عطر “کشت دوم” هستند. برنجی که با عمری کم‌تر از بیست سال، هم برای مصرف کننده و هم برای کشاورزان جذابیت‌های زیادی داشته است. همین جذابیت ضامن فروش بالای آن و طلب زیاد در بازار است؛ جذابیت اقتصادی برای کشاورزان و جذابیتی به نام “خوش عطری” برای مصرف کننده. در این مقاله همراه ما باشید تا علاوه‌بر آشنایی با برنج کشت دوم، بررسی کنیم که برنج کشت اول بهتره یا دوم؟

منظور از برنج کشت دوم چیست؟

اواسط بهار فرایند کاشت برنج، شروع و اواخر تابستان، برنج آماده برداشت می‌شود. بعد از برداشت اولین محصول برنج، باقی‌مانده نشاء یا در اصطلاح “شلتوک” در زمین به‌صورت خودرو جوانه می‌زند و با بقایای مواد مغذی موجود در زمین رشد می‌کند.

برخی با بر هم زدن خاک، باقی‌مانده شلتوک ها را در زیر خاک پنهان و از آن‎ها به‌عنوان کود گیاهی استفاده می‌کنند. برخی از کشاورزان از باقی‌مانده شلتوک‌های کشت اول، برداشت دیگری هم دارند. برداشت دوم فرایندی طبیعی است؛ زیرا به‌دلیل نبود فرایندهای کاشت برنج، هزینه و مشتقات کم‌تری دارد و به اصطلاح کشاورز با یک بار کاشت، به دو بار برداشت دست پیدا می‌کند. در این فرایند، نشاءهای برنج کشت دوم را در مرداد ماه آماده و به زمین منتقل می‌کنند. در نهایت در آبان ماه، کشت دوم این برنج‌ها آغاز می‌شوند.

ناگفته‌هایی درباره مضرات برنج کشت دوم

در پاسخ به این سوال که برنج کشت اول بهتره یا دوم باید بدانید که بزرگ‌ترین مشکل کشت دوم برنج کجاست. در واقع مشکل، زمان و قوت خاک است. خاک بعد از برداشت محصول نخست، قوت کافی برای به‌ثمر رساندن محصولی دیگر قبل از سرمای زمستان را ندارد.

اگر کشاورزان جوانه‌های شلتوک‌های باقی‌مانده اولین برداشت را رها کنند، اواخر پاییز به محصولی دیگر می‌رسند؛ اما با مقداری کم‌تر و پوک. با توجه به این توضیحات، کشاورزها برای کشت دوم برنج باید برای خاک، دوپینگ انجام دهند تا قوت از دست رفته را دوباره به‌دست آورد. آن‌ها این کار را با دادن بیش از حد کود شیمیایی به خاک و دانه‌های برنج انجام می‌دهند.

همچنین تشکیل کلونی کرم ساقه‌خوار به‌عنوان مهم‌ترین آفت برنج همزمان با کشت دوم آن صورت می‌گیرد. کشاورزان هم ناچارا از سم‌های شیمیایی فراوان برای مقابله با این آفت استفاده می‌کنند تا گیاهان در امان بمانند. نتیجه حاصله، استفاده بسی

برنج کشت اول یا دوم

برنج کشت اول یا دوم

ار زیاد از کود و سم شیمیایی است و محصول نهایی را به انباری برای باقی‌مانده سم و کود شیمیایی بیش از حد مجاز تبدیل می‌کند.

از شواهد و آمارها می‌توان به این نتیجه رسید که میزان آرسنیک (عناصر سنگین) موجود در این نوع برنج بسیار زیاد و چند برابر اندازه مجاز استاندارد است. در نتیجه ۱۰۰ درصد از نظر تغذیه‌ای و ایمنی اشکال دارد.  پیامد اصلی محصول کشت دوم برنج این است که در دراز مدت، مصرف‌کننده را دچار مشکلات گوارشی و خطرات سرطانی می‌کند. براساس آمارهای رسمی، شهرهای شمالی رتبه اول بیماری‌های سرطانی کشور را دارا هستند.

تفاوت برنج کشت اول و دوم

پیش از بررسی تفاوت برنج کشت اول و دوم با برنج کشت دوم به‌طور کامل آشنا شدید. در پاسخ به این سوال که برنج کشت اول چیست هم باید بگوییم همان برنج ایرانی کشت طبیعی است که در اواسط بهار کاشت و در تابستان برداشت می‌شود. بنابراین اصلی‌ترین فرق برنج کشت اول با دوم مربوط به زمان کاشت و برداشت آن‌هاست.

برای پاسخ به این سوال که برنج کشت اول بهتره یا دوم باید فرق دیگر میان این دو محصول را هم در نظر گرفت. از آنجایی که کاشت برنج‌های کشت اول در تابستان شروع می‌شود تا رسیدن فصل پاییز نیاز به آبیاری زیادی دارند.

شاید بتوان برنج کشت اول را در هر زمینی با هر شرایطی به عمل آورد؛ اما برای کشت دوم برنج نیاز به زمین‌هایی است که کشاورزان در آن با مشکل کمبود آب مواجه نمی‌شوند. یکی دیگر از این تفاوت‌ها مربوط به قیمت می‌شود. در واقع قیمت هر کیلو برنج ایرانی کشت دوم خیلی بیش‌تر از کشت اول است.

مزایا و معایب برنج کشت دوم

برای پاسخ به این سوال که برنج کشت اول بهتره یا دوم قصد داریم شما را با مزایا و معایب برنج کشت دوم آشنا کنیم. با توجه به اینکه آزمایش‌ها نشان می‌دهند مقدار آرسنیک برنج کشت دوم بسیار بالاتر از کشت اول است و مشکلاتی که به آن اشاره کردیم، این محصول معایبی دارد.

حتی از مضرات برنج کشت دوم به سرطان‌زایی آن هم اشاره شده است؛ زیرا کشاورزان از مقدار زیادی سموم  و کود شیمیایی استفاده می‌کنند. با این وجود، این محصول مزیت‌هایی هم دارد. برخی از مزایای برنج کشت دوم عبارتند از:

  • نیاز به آب کم‌تر: شاید در روزهای اول کاشت در فصل تابستان به‌دلیل گرمای هوا نیاز به آب زیادی باشد؛ اما این مقدار زیاد فقط مختص همان روزهای اول است.
  • عطر و طعم بهتر: فراوانی آب باران در مناطق خاص و زاویه تابش آفتاب پاییزی از دلایلی هستند که باعث بهبود عطر و طعم این محصول نسبت به برنج‌های کشت اول می‌شوند.

برنج کشت اول بهتره یا دوم؟

با توجه به توضیحاتی که گفتیم می‌توان فهمید برنج کشت اول بهتره یا دوم. معایب برنج کشت دوم مربوط به سلامت این محصول غذایی هستند. حتی قیمت آن هم از برنج کشت اول گران‌تر است. بنابراین خرید برنجی که برای بار دوم برداشت‌شده، توصیه نمی‌شود.

فروشگاه‌های معتبری مانند مجموعه محصولات غذایی سالم طهورا وجود دارند که برنج کشت اول را با قیمتی مقرون‌به‌صرفه و تضمین کیفیت عالی به دست مشتریان می‌رسانند. شما می‌توانید در فروشگاه محصولات غذایی سالم طهورا، برنج کاملا طبیعی را که کشت اول هم است در بسته‌بندی ۵ کیلویی سفارش دهید.

سخن پایانی

در این مقاله با بررسی برنج کشت دوم و تفاوت‌های آن با کشت اول متوجه شدیم که برنج کشت اول بهتره یا دوم. شاید هنوز درباره اینکه آیا برنج کشت دوم سرطان زاست یا خیر، جواب دقیقی وجود نداشته باشد؛ اما با توجه به نکاتی که گفتیم، خیلی هم غیرممکن نیست. بنابراین برای انتخاب برنج کشت اول یا دوم، این شما هستید که تصمیم می‌گیرید کدام یک را انتخاب کنید.

شما می‌توانید در بخش دیدگاه همین صفحه سوالات خود را درباره اینکه برنج کشت اول خوبه یا دوم بنویسید تا کارشناسان ما در فروشگاه محصولات غذایی سالم طهورا شما را راهنمایی کنند. همچنین می‌توانید تجربه خرید خود را با ما به اشتراک بگذارید. نظر شما درباره این موضوع چیست؛ برنج کشت اول بهتر یا دوم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *