فصل پاییز هرساله بهدلیل ایجاد تغییرات آبوهوایی و دمایی، تاثیرات قابلتوجهی روی سلامت جسمی و روحی افراد دارد. بروز مشکلاتی مانند آلرژیها، اختلالات گوارشی، مفصلی، تنفسی و حتی تغییرات خلقوخو (افسردگی یا سرخوشی) شایعترین مشکلات فصل پاییز محسوب میشوند. در این مقاله همراه ما باشید تا ۸ تا از توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز را بررسی کنیم.
طبع فصل پاییز چیست؟
هر یک از فصلهای سال، طبع خاصی دارند و برای لذت بردن از لحظات زندگی در هر فصل، بهتر است سبک زندگی و رژیم غذایی خود را مطابق با طبع و مزاج آن فصل پیش ببرید. برای مثال با توجه به مشخصات فصل پاییز میتوان گفت این فصل، طبعی سرد و خشک دارد؛ نه خبری از رطوبت است و نه حرارت.
اصلیترین دلیل بروز بیماریهای مختلف در این فصل هم تغییرات آبوهوایی آن هستند. بهطور کلی میتوان گفت در انتهای فصل تابستان و اوایل پاییز بهدلیل تبدیل هوای گرم به سرد و از آن طرف در انتهای زمستان و اوایل بهار بهدلیل تبدیل هوای سرد به گرم، تغییرات آبوهوایی زیاد و مشکلات جسمی و روحی متعددی رخ میدهند.
شایع ترین بیماری های فصل پاییز و علت بروز آن ها
تغییرات آبوهوایی، کاهش میزان دفع مواد زائد بهدلیل سردی هوا، احساس ضعف در قوت و مواد زائدی که از مصرف زیاد میوهها در تابستان باقی ماندند، باعث بروز بیماریهای متعددی در فصل پاییز میشوند. رایجترین بیماریهایی که در فصل پاییز وجود دارند، عبارتند از:
- ادرار بهصورت قطرهای
- سخت ادراری
- درد در مفصل
- بروز ورم
- شوره در سر
- ترک در پوست
- اگزما
- خارش در پوست
- بزرگی طحال و درد در آن
- بیماریهای مربوط به ریه
- بروز تب در انواع مختلف
- انسداد در لوله گوارش
- بروز سکته
- دردهای مربوط به سیاتیک
- ورم در لوزهها
- وسواس
- افسردگی
- جنون و…
ممنوعیات فصل پاییز
ارتباط تنگاتنگی میان فصل پاییز و طب سنتی وجود دارد؛ بهگونهای که برای جلوگیری از بروز بیماریهای مختلف، توصیههایی را برای ما دارد. علاوهبر توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز که در انتها بررسی میکنیم، انجام برخی کارها هم ممنوعیت دارد که عبارتند از:
- استفاده از مسهلهای قوی
- خواب بیش از حد زیاد یا کم
- داشتن فعالیت بدنی زیاد
- کم خوردن و پرهیز بدون دلیل
- انجام فصد، حجامت و فرایندهای کاهشدهنده خون
- خوابیدن با معده پُر
- دوش گرفتن با آب سرد
- خوابیدن در محیط سرد
- نوشیدن آب با دمای بسیار پایین
- قرار گرفتن در معرض سرمای هوا در انتهای شب یا گرمای هوا در ساعات ابتدایی ظهر
- برقراری رابطه جنسی به دفعات زیاد
- تعریق زیاد
- خواب در میانه روز
- داشتن حس غم و اندوه به مقدار زیاد
- تماس با عوامل از بینبرنده رطوبت پوست
بایدها و نبایدهای فصل پاییز: خوراکی ها
با توجه به سردی و خشکی هوا در فصل پاییز، خوردن غذا با طبع سرد و خشک باعث افزایش خلط سودا میشود که با علائمی مانند گرفتگی عضلات، دیدن خوابهای بد، افکار زیاد و… همراه است. به همین دلیل غذاهای پاییزی در طب سنتی بیشتر طبع تر و گرم دارند. با شناخت این خوراکیها میتوانید به بهبود وضعیت سلامتی خود در روزهای این فصل از سال کمک کنید.
خوراکی های مفید در فصل پاییز
- ترکیب آب با عسل کاملا طبیعی با آبلیمو یا بدون آن
- انگور، انجیر، سیب، گلابی و به بهعنوان میوههای فصل پاییز
- نخود، لوبیا قرمز و گندم
- حلیم، تخممرغ عسلی، مرباهای خانگی و کلهپاچه بهعنوان صبحانه مناسب فصل پاییز
- سبزیها و گیاهانی مانند نعناع، هویج، شلغم، بامیه، زنجبیل و زردک (شما میتوانید عرق گیاهانی مانند نعناع را از عرقیجات گیاهی در مجموعه مواد غذایی سالم طهورا سفارش دهید.)
- سیاهدانه، بارهنگ و خاکشیر
- غذاهای مقوی مانند آبگوشت، آش، حلیم و کلهپاچه
- پروتئین و فرآوردههای حیوانی مانند گوشت گوسفند، شتر، شترمرغ، مرغ خانگی، بلدرچین، میگو و جگر
- پخت تخم مرغ کاملا طبیعی بهصورت عسلی
- مویز، شیرینی، حلوا و مرباهای طبیعی
خوراکی های مضر در فصل پاییز
- انواع غذاهای کنسروی و کمپوتها
- غذاهای سرخکردنی
- چای پررنگ
- میوهها و سبزیجات سرد و مخصوص فصل تابستان مانند کاهو، هندوانه، خیار و…
- غذاهای مانده، فریزری و گوشت نمک سود
- محصولات غذایی تشدیدکننده خلط سودا مانند عدس، قارچ، گل کلم، بادمجان و کلم
- سوسیس، کالباس و فستفودها
- ادویههای تند، ترش و شور
- چیپس و پفک
- قهوه، نسکافه و کاکائو
- کشک، پنیر شور، ماست و دوغ ترش
- رب و سُس
- گوشت گاو و گوساله
با توجه به توصیههای طب سنتی برای فصل پاییز میتوانید انواع خشکبار، محصولات عشایری، عرقیجات، محصولات پروتئینی و مشتقات گندم کامل را بهصورت اینترنتی از هر جای ایران از فروشگاه طهورا بهعنوان تولیدکننده و تامینکننده محصولات غذایی سالم سفارش دهید و در محل مورد نظر تحویل بگیرید. تمام محصولات غذایی در این فروشگاه علاوهبر سالم بودن، طبیعی بودن و قیمت مقرونبهصرفه، کیفیت عالی دارند و از بهترین و تازهترین مواد اولیه آماده میشوند.
توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز
توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز فقط شامل خوراکیها نمیشود. برخی دیگر از این توصیهها عبارتند از:
راهکارهایی برای رفع یبوست
یکی از مشکلات رایج در این فصل، یبوست است. به همین دلیل یکی از توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز هم مربوط به همین مشکل میشود. بروز یبوست بهمعنی خشکی بدن و بهطور کلی خشکی مزاج شامل خشکی پوست و مغز است. یبوست منجر به تجمع مواد زائد در بدن میشود و زمینهساز عفونتهای ویروسی از جمله سرماخوردگی است.
برای پیشگیری از یبوست در فصل پاییز توصیه میشود که در فصل پاییز از مواد غذایی ملیّن و گرم مانند انجیر، گلابی، روغن زیتون، روغن بادام شیرین و شکر سرخ در شیر داغ استفاده شود. همچنین روغنمالی روی شکم با روغن بادام شیرین یا روغن زیتون در جهت عقربههای ساعت در بهبود یبوست و کاهش خشکی بسیار موثر است.
محافظت از بدن در برابر سرما
برای محافظت از بدن در برابر سرما، بهتر است خود را خوب بپوشانید. البته به ایجاد تعادل در دمای بدن و پوشاندن بدن خود توجه کنید؛ زیرا پوشاندن بیش از حد بهصورت دائمی باعث تعریق و اثر معکوس بر بدن میشود.
حجامت و بادکش گرم پاییزی
از نظر طب سنتی، حجامت و بادکش گرم بهتر است در ۲ زمان انجام شوند؛ اوایل پاییز و اوایل بهار که هوا نه گرم است نه سرد. با توجه به اینکه حجامت با غلبه خشکی بر بدن همراه است، این کار را در فصل پاییز فقط برای افراد دموی مزاج پیشنهاد میکنیم.
همچنین افراد دارای غلظت و چربی خون بالا هم با این کار احساس راحتی پیدا میکنند. بادکش گرم هم نوعی حجامت خشک است که طب سنتی بر انجام آن بهخصوص در نواحی کمر و ریهها در فصل پاییز تاکید دارد.
استفاده از روغنهای گرم
یکی دیگر از توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز مربوط به روغنمالی بعد از استحمام است. روغنهایی مانند گل سرخ، بادام شیرین، روغن زیتون و بنفشه که طبع گرمی دارند، میتوانند برای تامین رطوبت و گرمی پوست و رفع خارش و اگزما موثر باشند. برای رفع تنشهای عصبی و بیخوابی در فصل پاییز پیشنهاد میکنیم روغن را در نواحی مختلفی مانند پیشانی بمالید.
استشمام بوهای خوب
استشمام بوهای خوش مانند بوی عنبر، گلاب و گلهایی مانند نرگس یکی از توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز بهمنظور ایجاد حالت فرح و شادی است تا جلوی بروز مشکلات روحی و روانی را بگیرد.
مصرف دمنوشهای گیاهی
با توجه به کوتاه شدن روزها در فصل پاییز و افزایش سودا در بدن، برای رفع افسردگی پاییزی در طب سنتی پیشنهاد میکنیم دمنوش گیاهانی شادیآور مانند زعفران را بنوشید.
استفاده از غذاهای مناسب فصل پاییز
با توجه به خوراکیهای مفید و مضری که در بخشهای قبل معرفی کردیم، رژیم فصل پاییز را رعایت کنید. همچنین اگر بهدنبال پاکسازی بدن در فصل پاییز هستید، با ترکیب یک لیوان جو، یک لیوان هویج خردشده، یک لیوان کدو سبز یا کدو حلوایی، جعفری و اسفناج یا برگ چغندر بهاندازه ۲ لیوان، پیاز، گوشت گوسفندی یا مرغ و ادویه و روغن زیتون بهمقدار لازم، یک سوپ پاییزی خوشمزه را آماده کنید.
پیشگیری و درمان سرماخوردگی
شاید شما هم شنیده باشید که با خوردن دمنوشها و بهطور کلی گرمیجات میتوان از بروز سرماخوردگی، آنفولانزا و حتی کرونا جلوگیری کرد. در حالی که برای جلوگیری و درمان این بیماریهای فصل پاییز در طب سنتی گفته میشود که مطابق مزاجتان، غذاهایی را که میخورید، اصلاح کنید.
برای مثال اگر طبع گرمی دارید، گاهی بهتر است مواد غذایی خنک هم بخورید تا مشکلات دیگری برایتان ایجاد نشود. طبق توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز بهتر است در کنار این کار، سیستم ایمنی و قوای بدن خود را هم تقویت کنید. تمام خوراکیهای مفیدی که در قسمت بالا معرفی کردیم، به شما کمک میکنند.
سخن پایانی
با سرد و خشک شدن هوا در فصل پاییز و تبدیل هوای گرم به سرد در انتهای تابستان، شاهد افزایش بیماریها در این روزها هستیم؛ اما با اصلاح غذایی که میخوریم و راهکارهای دیگر میتوان جلوی بروز این عوارض را گرفت یا آنها را درمان کرد. به همین دلیل در این مقاله ۸ تا از توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز و خوراکیهای مفید و مضر را بررسی کردیم.
اگر هنوز هم درباره توصیه های طب سنتی برای فصل پاییز سوالی دارید، میتوانید در بخش دیدگاه همین صفحه بنویسید تا کارشناسان مجموعه محصولات غذایی سلامت طهورا، شما را راهنمایی کنند. همچنین برای استفاده از بهترین، باکیفیتترین و طبیعیترین مواد غذایی کافی است سری به فروشگاه طهورا بزنید و محصولات مورد نظرتان را سفارش دهید.