با افزایش شلوغیها و دغدغههای مردم، این روزها افراد مدتزمان کمتری را به پخت غذاها اختصاص میدهند. در نتیجه تقاضا برای خرید غذاهای کنسروی روزبهروز بیشتر میشود. غافل از اینکه خرید این محصولات غذایی و غذاهای کنسروی میتواند مضراتی هم به همراه داشته باشد. در این مقاله همراه ما باشید تا برای پاسخ به این سوال که آیا کنسرو ضرر دارد یا خیر، نمک زیاد، قند اضافی، چربیهای اشباع و ترانس، مواد افزودنی شیمیایی، باکتریهای خطرناک، بیسفنول آ و کاهش ارزش غذایی را بهعنوان مضرات غذاهای کنسروی بررسی کنیم و در نهایت بگوییم چه غذاهای نیمهآمادهای را میتوان جایگزین این غذاهای کنسروی کرد.
آیا کنسرو مواد نگهدارنده دارد؟
این باور که کنسروها بهدلیل ماندگاری طولانی خود، مواد نگهدارنده زیادی دارند، نادرست است. فرآیند تولید کنسروها بر اساس استفاده از حرارت بالا برای پخت و استریل کردن است. در این فرآیند، تمامی میکروارگانیسمهای مضر از بین میروند و بستهبندی به شکلی است که هیچگونه نفوذ میکروب، هوا یا نور به داخل قوطی یا بستهبندی امکانپذیر نیست. به همین دلیل، نیازی به استفاده از مواد نگهدارنده برای افزایش ماندگاری محصول وجود ندارد.
همچنین محصولات دیگری مانند برنج و خورشهای آماده که در بستهبندیهای آلومینیومی استریل شده قرار دارند هم بدون نیاز به مواد نگهدارنده تولید میشوند. بنابراین برخلاف باور عموم مردم در پاسخ به این سوال که آیا کنسرو مواد نگهدارنده دارد باید بگوییم که این غذاهای نیمهآماده بهدلیل فرآیند استریل کردن خود نیازی به مواد نگهدارنده ندارند. در مورد رب گوجهفرنگی بهدلیل اینکه محیطی اسیدی و مستعد رشد کپک دارد، از مواد نگهدارنده ضد کپک در آن استفاده میشود تا خراب نشود. ما در مقالات فروشگاه محصولات غذایی سالم طهورا، مضرات مواد نگهدارنده را بهطور کامل بررسی کردیم.
۷ تا از مضرات غذاهای کنسروی
با وجود اینکه گفتیم در کنسروها مواد نگهدارنده وجود ندارند، این غذاها شامل مضراتی هم میشوند. اصلیترین ضرر غذاهای کنسروی مربوط به کبد انسان است؛ زیرا به این عضو از بدن فشار وارد میکند و سلامت آن را در معرض خطر قرار میدهد. از اصلیترین مضرات غذاهای کنسروی بهخصوص برای کبد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نمک زیاد
یکی از مضرات غذاهای کنسروی مربوط به میزان نمک (سدیم) در آنهاست. برخی از کنسروها، بهویژه سبزیجات و سوپها حاوی مقدار زیادی نمک برای بهبود طعم و افزایش ماندگاری هستند. این امر میتواند برای افراد با فشارخون بالا یا مشکلات قلبی، مضر باشد.
چربیهای اشباع و ترانس
برخی از کنسروها، بهویژه غذاهای فرآوری شده گوشتی، ممکن است حاوی چربیهای اشباع و ترانس باشند. از مضرات غذاهای کنسرو شده این است که مصرف زیاد آنها میتواند باعث تجمع چربی در کبد و بروز کبد چرب شود. این وضعیت میتواند منجر به التهاب و آسیب به کبد هم شود.
مواد افزودنی شیمیایی
برخی از کنسروها ممکن است حاوی افزودنیهای دیگری مانند طعمدهندهها، رنگهای مصنوعی و استابیلایزرها باشند که در طولانیمدت اثرات منفی روی سلامت کبد خواهند داشت.
قند اضافی
یکی دیگر از مضرات غذاهای کنسروی مربوط به قند اضافی در آنها میشود؛ بهخصوص کنسروهای میوه که آنها را در شربت نگهداری میکنند. کنسروهایی که میزان زیادی شکر یا قند دارند میتوانند باعث بروز بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲، چاقی و حتی بیماریهای قلبی شوند.
بیسفنول آ
از دیگر مضرات غذای کنسروی میتوان به وجود بیسفنول آ یا BPA در آن اشاره کرد. در قسمت داخلی درب این کنسروها از پوشش پلاستیکی استفاده میشود که غذاها را تا مدت زیادی سالم نگه میدارد؛ اما با تهدید سلامت شما! ماده BPA که بهخصوص در کنسروهای گوجهفرنگی بیشتر وجود دارد، باعث اختلالاتی در تولید مثل، اختلالات عصبی، چاقی مفرط، بروز سرطان، دیابت نوع ۲ و… میشود.
باکتریهای خطرناک
برخی غذاهای کنسروی بهخصوص کنسروهایی که ظاهر خوبی ندارند یا درب آنها برآمده است، حاوی باکتریهای خطرناک هستند. مصرف کنسروهای حاوی Clostridium botulinum میتواند باعث بیماریهای جدی و فلج شود.
کاهش ارزش غذایی محصولات کنسروی
فرآیند کنسرو کردن، ارزش غذایی این محصولات را کاهش میدهد؛ اما بهطور کلی بسیاری از مواد مغذی در محصولات کنسروی حفظ میشوند. این فرآیند شامل حرارتدهی به مواد غذایی برای استریل کردن و افزایش ماندگاری آنهاست که ممکن است بر برخی ویتامینها و مواد معدنی تاثیر بگذارد. در ادامه مضرات غذاهای کنسروی از نظر کاهش ارزش غذایی را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم.
ویتامینهای حساس به حرارت
ویتامینهای محلول در آب مانند ویتامین C و برخی از ویتامینهای گروه B مانند فولات نسبت به حرارت حساس هستند. فرآیند حرارتدهی در کنسرو کردن میتواند باعث کاهش مقدار این ویتامینها شود. بهویژه ویتامین C که بهسرعت در دمای بالا تجزیه میشود.
آنتیاکسیدانها
برخی آنتیاکسیدانهای موجود در مواد غذایی هم ممکن است در اثر حرارت کاهش پیدا کنند. این مسئله بهویژه در سبزیجات و میوههای کنسروشده که بهطور معمول از حرارت بالاتری برای استریل کردن آنها استفاده میکنند، بهوضوح دیده میشود.
آیا کنسروها فایده دارند؟
علیرغم وجود مضرات غذاهای کنسروی میتوان گفت این محصولات غذایی فوایدی هم دارند. برای مثال اگر شما هم میخواهید غذاها را خیلی سریع آماده کنید، میتوانید کنسرو بخرید. همچنین با کنسرو کردن میوهها، غذاها و… میتوان از آنها در مدتزمان بیشتری استفاده کرد. البته مضرات کنسروها خیلی بیشتر از فواید آن هستند. بنابراین استفاده از این محصولات چندان توصیه نمیشود.
بهترین جایگزین غذاهای کنسروی چیست؟
مضرات استفاده از غذاهای کنسروی که تا اینجا بررسی کردیم مربوط به کنسروی بودن فرایند تولید این غذاها میشوند؛ نه نیمهآماده بودن آنها. بنابراین شما میتوانید برای پخت سریعتر غذاها، محصولات غذایی نیمهآماده دیگری را جایگزین غذاهای کنسروی کنید. ژامبون، پپرونی، سوسیس و همبرگر از محصولات پروتئینی سالم و نیمهآمادهای هستند که در فروشگاه محصولات غذایی سالم طهورا به فروش میرسند. شما میتوانید با اطمینان از سالم بودن این غذاها، آنها را بهصورت اینترنتی از فروشگاه طهورا سفارش دهید.
سخن پایانی
اگر شما هم علاقه زیادی به کنسروها داشتید، اکنون با مضرات آن آشنا شدید. با توجه به مضرات غذاهای کنسروی که در این مقاله بررسی کردیم، بهتر است این محصولات را از لیست مواد غذایی روزانهتان حذف کنید. شما میتوانید غذاهای نیمهآماده پروتئینی فروشگاه محصولات غذایی سالم طهورا را که با استفاده از بهترین و تازهترین مواد اولیه تولید و بهصورت روزانه برای شما ارسال میشوند و قیمت مقرونبهصرفهای هم دارند، جایگزین غذاهای کنسروی کنید.
اگر هنوز هم درباره اینکه آیا کنسرو ضرر دارد یا خیر، سوالاتی دارید، میتوانید در بخش دیدگاه همین صفحه بنویسید تا کارشناسان فروشگاه طهورا، شما را راهنمایی کنند. همچنین با مراجعه به فروشگاه طهورا، محصولات غذایی سالم را سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.