بفرمایید شام
سفره ایرانی – قسمت اول – برنج کشت دوم
چند سالی می شود که خانوارهای زیادی اواسط پاییز منتظر به عمل آمدن برنج خوش عطر “کشت دوم” هستند، برنجی که با عمری کمتر از بیست سال، هم برای مصرف کننده وهم برای کشاورزان جذابیت های زیادی داشته است، وهمین جذابیت ضامن فروش بالای آن و طلب زیاد بازار شده است؛ جذابیت اقتصادی برای کشاورزان و جذابیتی به نام “خوش عطری” برای مصرف کننده.
اواسط بهار فرایند برنج شروع و اواخر تابستان محصول آماده برداشت میشود. بعد از برداشت اولین محصول برنج، باقیمانده نشاء یا در اصطلاح “شلتوک” در زمین به صورت خود رو جوانه میزند و با بقایای مواد مغذی موجود در زمین رشد می کند.
برخی با بر هم زدن خاک، باقی مانده ی شلتوک ها را در زیر خاک پنهان و از آنها به عنوان کود گیاهی بهره میگیرند. اما برخی از کشاورزان میل می کنند تا از باقی مانده شلتوک های کشت اول، برداشت دیگری نیز داشته باشند که طبیعی است به دلیل نبود فرایند های کاشت برنج، هزینه و مشتقت کمتری دارد و به اصطلاح با یک بار کاشت، به دوبار برداشت دست پیدا کند.
اما مشکل کجاست؟
مشکل زمان و قوت خاک است.
خاک بعد از برداشت محصول نخست قوت کافی برای به ثمررساندن محصولی دیگر قبل ازسرمای زمستان را ندارد. اگرکشاورزان جوانه های شلتوک های باقی مانده ی اولین برداشت را رها کنند، اواخرپاییز، به محصولی دیگرمی رسند، اما با مقداری کمتر و پوک، لذا باید قبل ازسرمای زمستان به محصول جدید برسند، پس باید به اصطلاح خاک را دوپینگ کنند تا قوت ازدست داده را بازیابد، لذا با کود شیمیایی بیش از حد، خاک را مغزی می کنند؛ از طرفی کرم ساقه خوار به عنوان مهمترین آفت برنج، بیشترین زمان وجود تشکیل کلونی اش هم زمان است با کشت دوم، لذا کشاورزان برای در امان ماندن راحت تر از این آفت، با سم های شیمیایی فراوان با این آفت مقابله می کنند.
نتیجه حاصله استفاده بسیار زیاد از کود و سم شیمیایی است و محصول نهایی را به انباری برای باقی مانده سم و کود شیمیایی بیش از حد مجاز تبدیل می کند.
ازشواهد و آمارها به این نتیجه می توان رسید که میزان آرسنیک (عناصرسنگین) موجود در این نوع برنج بسیارزیاد و نیز چند برابر اندازه مجاز استاندارد است، در نتیجه ۱۰۰ درصد از نظرتغذیه ای و ایمنی اشکال دارد.
پیامد اصلی محصول کشت دوم برنج این است که در دراز مدت، مصرف کننده را دچار مشکلات گوارشی و خطرات سرطانی می کند. براساس آمار های رسمی، شهر های شمالی رتبه اول بیماری های سرطانی کشور را دارا هستند.